Szuvenír vélemény

Mitől érzi jól magát egy külföldi nálunk? Megteszünk-e mindent a boldogulásáért? Úgy tesszük ezt, hogy közben mi is jól érezzük magunkat? Gondolatok és ötletek az egyik legfontosabb iparágunkról. Mert ne feledjük, "a turizmus bevételei örvendetesen növekednek"!

Facebook

Friss topikok

2012.08.02. 14:43 Folqa

A kalocsai minta titka

Gyors egymásutánban két cikket is szenteltek az Index könnyed, női tartalmakra specializált beszállítói a kalocsai mintának, ami szerintük egyre cikibb, és gyors terjedése után gyors kimúlást jövendölnek neki. Pedig a minta népszerűsége egyáltalán nem meglepő: komoly kulturális hiányokat pótol!

Való igaz: a kalocsai minta népszerűsége exponenciálisan ível felfele, a dísztárgyakon túl napi használati tárgyakon is megjelenik. Mint minden ilyen trend, ez sem mentes a túlkapásoktól, vadhajtásoktól, ez pedig nyilván megosztja a közönséget. De ha évtizedek óta része volt a szuvenírshopok kínálatának, miért csak most terjedt el? – vetik fel az önjelölt etnográfusok, és gyorsan fel is állítják az összeesküvés-elméleteket: üzleti érdekek lehetnek mögötte. Egyesek a népművészeket dolgoztatják, és nem átallják haszonnal továbbadni a mintás termékeiket.

Szerintünk a 21. században a piacgazdaság elveire rácsodálkozni sokkal cikibb, mint bármilyen népies minta, talán még a globalizáción való kesergés szokott ennyire meddő lenni. Ez ügyben már leírtuk véleményünket. Van viszont 3 tippünk arra, hogy akkor most miért is lett hirtelen népszerű a kalocsai:

  • A kalocsai minta jelenleg az egyetlen alkalmas motívum a magyarságtudat politika felhangok nélküli közlésére. Sajnos a kokárda, az árpád-sávok, a sújtásos dolmány, a turulmadár, a csodaszarvas és sok egyéb minta elamortizálódott, ezek megosztják a közönséget. A kalocsai viszont egy ártalmatlan minta, aki ezt viseli magán vagy használati tárgyain, az elsősorban azért teszi, mert ez szép minta, tetszik neki, büszke is rá, hogy magyarként kötődik hozzá, és nem merülhet fel másokban a kétely, hogy ezzel politikai hovatartozását is közölné.
  • A kalocsai minta megfelelően változatos és megújulni képes, ami díszítési célú felhasználását nagyban elősegíti. Egy sima trikolórból csak nagy nehézségek árán, vagy további motívumok hozzáadásával hozható ki egyedi, változatos és friss díszítés. Ezzel a problémával küzd hozzánk hasonlóan sok más nemzet is, a sportolói uniformisok a legjobb példa erre: az olaszok és a hollandok inkább valami teljesen egyedi színt választottak (a narancsot és az azúrkéket), semmint az unalmas trikolórban feszítsenek. Akik tehetik, motívumokat alkalmaznak: keresztet, csillagot, hullámot, kockásat, Anjou-liliomot, stb-t. Az ilyen mintákat nem lehet megunni, jól kombinálhatók, és kielégítenek ellentétes igényeket is. A kalocsai ebből a szempontból több mint ideális: lehet 1-2 színből, vagy akár csak az anyag színén és fonákján visszafogottan dolgozni vele; általában luxusholmiknál ez a trend. Ugyanakkor a jó értelemben vett giccshez is kiváló: élénk, figyelemfelkeltő, dús díszítésre is alkalmas. Nem lehet megunni.
  • A kalocsai minta üzenete pozitív és korszerű. Ez egy vidám minta, leleményességet, kreativitást tükröz, előremutató, nyitott… és még sok minden olyan pozitív jelző elmondható róla, amiket nagy előszeretettel halmoznak politikusaink is az országimidzs stratégiai anyagokban. Aki járt mostanában vidéki fesztiválokon, várjátékokon, kirakodóvásárokon, annak feltűnhetett, hogy sajnos egyre több a szomorú, introvertált, kicsit talán harcias ajándék a pultokon. (Lásd: Nagy-Magyarország formájú tálcán pálinkás készlet, valamilyen kedves üzenettel a közepén) A hányattatott sorsú magyarságról nem az ajándékok formájában kellene megemlékeznünk, erre nem feltétlen vevők a turisták, még a belföldi turisták sem. Anyaghasználat tekintetében is megérett a dísztárgypiac a megújulásra. A fa ugyan szép anyag, de a teljesen átlagos fenyő fűrészárunál sokkal igényesebb fák is léteznek, szebb erezettel, szebb lakkokkal, jobb kidolgozással.

A kalocsai mintával valójában semmi baj nincs. Nyilván alábbhagy idővel a lendület, de ha szerencsénk van, akkor hasonlóan jó alapanyagra lel a kereskedelem, és tudunk belső nyavalyáinktól független, azokon felülemelkedő mintákkal építkezni.

Címkék: turizmus magyar magyarország szuvenír kalocsa idegenforgalom ajándéktárgy kalocsai minta


A bejegyzés trackback címe:

https://folqa.blog.hu/api/trackback/id/tr544692354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kalocsai mintának "felmentést" adott tavaly egy F1 verseny, ahol a pilóta ruháját díszítette. Tulajdonképpen ekkor kezdődött a karrierje. Így most nem lehet elmaradottnak, radikálisnak, irredentának bélyegezni.
"A népművészet témája önmagában egyáltalán nem kapcsolódik szükségszerűen a nemzeti lét sorskérdéseihez ( sokfelé Európában nem is kapcsolódik) - vizsgálható művelődéstörténeti, esztétikai, szociális szempontokból, a más kulturális formák iránti érdeklődésből. A magyar társadalom fejlődésének azok a sajátosságai, amelyek nemzedékek óta az irodalomnak is oly fontos, sőt gyakran mindent megelőző hivatásává, kötelességévé tették a nemzeti lét védelmét - ugyanezek a körülmények tartottak fenn egy állandó magas feszültségű nemzeti erőteret a népi kultúra kérédse körül is. Ez talán sok mindenre magyarázatot ad - s esetleg reményt olyan jövendőre, mikor a népi kultúra fenyegető nemzeti veszélyek előli menedék helyett csupán otthonos és szép lesz számunkra." Hofer Tamás: A népi kultúra jelentésváltozásai a századfordulón. Valóság, XXXI. (1988) 12. sz. 42-48.
Imádom az ilyen mintát, még hímezni is tudom:)
Ez egészen addig igaz, amíg nem jön egy újabb agyalágyult és ki nem jelenti hogy ez vagy az kisajátította a kalocsai mintát, vagy a feudális értékrendből származik, stb, stb, az ostobaságok tárháza végtelen.
@Rwindx:
a te stílusodban folytatva: ...vagy egy olyan agyalágyult, aki kijelenti, hogy aki ránk szavaz, az ennek kifejezésére hordja a kalocsai mintát, és az agyalágyult követői meg tényleg így nem tesznek. Igazad van, az ostobaságok tárháza végtelen.
csak már túlzásba viszik, sok a silány hamisítvány, holott a motívumok formájának és elhelyezésének nagy a jelentősége. túlságosan felhígul az értéke, az igazi kalocsai művészek pedig alulmaradnak, mert mindenki a silányt és a gépi hímzést veszi, hisz az olcsóbb.
Gyüttmönt kalocsaiként tökéletesen egyetértek @Parasite kommentjével.
Csak megjegyzem: a hímzés kézi, a "riselin" készül varrógéppel.

Számomra nagyon szomorú, hogy ennyire lejáratódik a környékünk népművészete. Köszönhetően, hogy - pár helyi kommentelőn kívül- senki sem tiltakozik a -hozzávetőlegesen két éve indult, s szerintem negatív- folyamat ellen.
szerintem meg eddig sem hordta senki, csak most hirtelen ugy emlekszik, hogy o mar evekkel euzelott tudta, hogy menő. lásd még: knowyourmeme.com/photos/339973-hipster
Szerintem a kalocsai mellett még van jó pár motívum amihez bátran nyúlhatnátok irredenta felhangok nélkül. Pl. Palóc(galgamenti) Sárközi, Matyó stb. Mindegyik magyar, jellegzetes, nagyon szép és nincs vagy minimális az ómagyar kötődése ami okot adna a "nemzetieskedő" jelzőre. Szerintem a történelmi népi motívumkincsnek igenis helye van a modern művészetben és tárgykultúrában mindenféle mélymagyar felhang nélkül. A munkáitok nagyon szépek!
süti beállítások módosítása